Broodbakken en patisserie

23 mei 2017
 Categorieën: Bakkers, Blog


Brood en patisserie heeft een belangrijke rol in ons alledaags voedingspatroon. Er wordt dagelijks veel brood gegeten. In de laatste twintig jaar is het aanbod aan de soorten van het brood ook nog eens enorm toegenomen. Naast de vele streekproducten bestaan er sowieso minstens 300 soorten brood. Naast vers brood, wat dagelijks vers gebakken wordt, bestaat er ook het zogenaamde bake-off brood. Wat is bake-off brood en wat zijn de voor-en nadelen hiervan?


Bake-off brood, de basis

Bake-off broden en andere producten zijn eigenlijk niets anders dan producten die enkel nog in de oven afgebakken dienen te worden. De broden zijn dus al voorgerezen, voorgebakken en eventueel voorgestreken en besuikerd en hebben hiermee dus al een groot deel van het bakproces achter de rug. Harde broodjes hoeven enkel nog maar afgebakken te worden, bij puntjes en bijvoorbeeld tarwebollen dient er nog rekening te worden gehouden met een korte rijstijd. Bake-off broodjes bewaard men in de vriezer en zijn altijd voorhanden.


Bake-off brood, soorten

Tegenwoordig is er een grote keuze aan deze producten. De een kan men direct in de oven afbakken, de ander heeft iets meer voorbewerking nodig voordat men het brood kan serveren.

Voorbeelden hiervan zijn:
• Getoerd gerezen deegwaren zoals de chocoladebroodjes, puddingbroodjes of croissant, moeten ook weer ontdooid worden en 20 minuten in de oven garen.
• Voorgebakken producten zijn bijvoorbeeld de bekende pistolets of harde broodjes. Eveneens de stokbroden. Deze dienen ontdooid te worden en moeten daarna ongeveer 10 minuten in een voorverwarmde oven afgebakken worden.
• Hard klein brood, zoals verschillende soorten harde bollen. Deze producten moet je na het ontdooi proces laten rijzen en daarna in 20 minuten afbakken in een stoomoven.
• Korstdeeg producten waaronder de saucijzenbroodjes of appelflappen moeten eveneens ontdooit worden maar ook nog even bestreken worden met wat ei(geel) om een mooie bruine kleur te krijgen. De baktijd is hierbij ook langer namelijk ongeveer 25 minuten.
• Zacht klein brood beslaat de categorie krentenbollen, witte puntjes en meer zacht brood dient na het ontdooien nog een 10 tal minuten gerezen te worden. Het best kan je deze broodjes afbakken in een heteluchtoven en ze besmeren met water of, indien gewenst, wat boter.


Bake-off brood, de voordelen en nadelen

Bake-off brood en patisserie heeft velen voordelen. Zo heeft u altijd een winst aan tijd omdat er geen verse ingrediënten meer dienen te worden gehaald en bewerkt. Ook dient er geen deeg meer gemaakt te worden. Toch heeft u altijd lekker vers brood in huis. Het bereiden gaat enorm gemakkelijk en snel, u hoeft het tenslotte maar uit de vriezer te halen en de korte bereiding te volgen. Er is een grote variatie, dus men kan regelmatig afwisselen van soort en smaak. Daarnaast is een groot voordeel de constantie kwaliteit. Natuurlijk kleven er ook nadelen aan de bake-off producten, het zal nooit precies dezelfde kwaliteit hebben als het ver gebakken brood. Er kunnen geen toevoegingen aan gedaan worden om de smaak net meer te verfijnen en er dient natuurlijk voldoende opslagruimte te zijn voor het bewaren van de diepgevroren producten. Al met al zijn de broodjes en patisserie over het algemeen van zeer goede kwaliteit en kunt u er zeker een voordeel mee halen.

Kijk voor lekkere bake-off broden bij Bakkerij Bartels BV


Delen